UNIKARD lyste tidligere i høst ut et kompetanseutvikingsstipend på inntil 100.000 kroner med formål om å fremme samarbeidet og styrke kompetansen innen forskningsområdet til stipendvinneren. Etter vurdering av sju kvalifiserte søknader, har UNIKARD besluttet at postdoktor Lise Román Moltzau ved Universitetet i Oslo skal tildeles stipendet for prosjektet The role of binding proteins in compartmentation of cAMP and cGMP signalling in normal and failing hearts.

Forskerne har tidligere vist at ulike reseptorer forårsaker ulik effekt på hjertets evne til å trekke seg sammen og slappe av, til tross for at reseptorene øker nivåene av de samme signalmolekylene. Hjertebloggen til UNIKARD har omtalt flere studier som nylig er publisert fra forskningsgruppa Moltzau er en del av, senest om hvordan fosfodiesteraser (PDE-er) regulerer signalmolekylet cGMP ved hjertesvikt. Fosfodiesterasene gir imidlertid ikke hele svaret på hvorfor noen reseptorer fører til økt sammentrekning av hjertet, mens andre ikke gjør det.

Kompetanseutviklingsstipendet fra UNIKARD blir et bidrag når denne forskninga nå skal videreføres for å undersøke mekanismene nærmere. Blant annet ønsker forskerne å identifisere bindingsproteiner som kan gi viktig informasjon om hjertesvikt. For å klare dette skal de benytte massespektrometri, og i den forbindelse får de hjelp fra eksperter i Nederland. Stipendet fra UNIKARD dekker reiseutgifter og bidrar til at forskningsgruppa får opplæring og kompetanseheving innen bruk av massespektrometri og analyse av påfølgende data.

UNIKARD gratulerer Lise Román Moltzau med tildelingen, og ønsker lykke til med prosjektet!

Les mer: Avslører mekanismer ved hjertesvikt

Se video: På jakt etter nye medikamenter mot hjertesvikt 

UnikardPoster_A4

Comments are closed.