Inntil en av fem kvinner i fruktbar alder har polycystisk ovariesyndrom (PCOS), som kjennetegnes av cyster i eggstokkene og høye nivåer av mannlige kjønnshormoner. I tillegg har kvinner med sykdommen økt forekomst av flere velkjente risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, for eksempel fedme, insulinresistens, ugunstig blodfettprofil og svekket blodårefunksjon. Flere studier har vist at kvinner med PCOS har god effekt av å trene, men hva slags trening som fungerer best er ikke godt dokumentert. Nå viser en ny pilotstudie fra NTNU at spesielt intensiv intervalltrening, men også regelmessig styrketrening, reduserer flere risikofaktorer for hjerte- og karsykdom for kvinner med PCOS.
31 tidligere inaktive kvinner med sykdommen ble tilfeldig fordelt på tre grupper, og 25 av dem fullførte den ti uker lange studieperioden. Kontrollgruppa fortsatte sitt vanlige liv, mens de to treningsgruppene gjennomførte enten intensiv kondisjonstrening eller åtte styrketreningsøvelser med 3×10 tunge repetisjoner tre dager i uka. Kvinnene som trente utholdenhet forbedret både insulinresistens, HDL-kolesterol og maksimalt oksygenopptak, og endringene var signifikant større enn i de andre gruppene. Også nivåene av homocystein i blodet og blodårenes evne til å utvide seg ble signifikant forbedret som følge av den intensive kondisjonstreninga. Det var ingen vektendring i noen av gruppene etter treningsperioden, men styrketrening gav økt muskelmasse og begge treningsgruppene reduserte fettprosenten sin.
Kondisjonstreninga i studien bestod av to økter med 4×4-intervaller hver uke, i tillegg til ei økt i uka med ti ettminuttersintervaller med maksimal intensitet. Deltakerne bestemte selv om de ville trene inne eller ute, og om de ville løpe/gå eller sykle. Tidligere studier om trening og PCOS har benyttet moderat intensitet, som ikke har forbedret insulinresponsen etter treningsperioden, og forskerne mener denne studien gir holdepunkter for å si at høyintensiv intervalltrening er mer effektivt. Også den økte fysiske kapasiteten og de positive endringene i blodårefunksjon, HDL-kolesterol og homocystein etter treningsperioden kan være indikasjoner på at intensiv kondisjonstrening bidrar til redusert risiko for hjerte- og karsykdom hos kvinner med PCOS. Forskerne understreker at funnene bør bekreftes i større studier før de kan benyttes til å etablere spesifikke retningslinjer for trening for kvinner som har sykdommen.
Slik gjennomføres 4×4-intervalltrening (video fra Cardiac Exercise Research Group ved NTNU):
Leave a reply