The Cardiovascular Health Study ble gjennomført i fire områder av USA på starten av 1990-tallet, og til sammen deltok 5888 amerikanere eldre enn 65 år. Deltakerne rapporterte eventuelle søvnrelaterte problemer hvert år fra 1989 til 1994, og forskerne målte også blodsukkernivåene til deltakerne omtrent annethvert år fram til 1999. Nå er NTNU-forsker Linn Beate Strand førsteforfatter på en ny studie som er publisert i anerkjente Diabetes Care og som viser at de som rapporterte slike problemer hadde økt risiko for insulinresistens og for å utvikle type 2-diabetes.

Søvnrelaterte pusteproblemer som snorking, trøtthet på dagtid og observerte episoder med pustestopp under søvn var forbundet med høyere nivåer av fastende blodsukker, høyere blodsukkernivåer to timer etter et måltid, lavere insulinfølsomhet og høyere utskillelse av insulin. Observert pustestopp var dessuten forbundet med nesten doblet risiko for å få type 2-diabetes, og også de som snorket og var trøtte på dagtid hadde økt risiko. Problemer med å sovne eller stadige oppvåkninger i løpet av natta var imidlertid ikke forbundet med verken blodsukkernivåene eller risikoen for å få diabetes.

Les også: Søvnapné kan skade hjertet

Forskerne konkluderte med at det kan være viktig å sjekke glukosemetabolismen jevnlig hos eldre som har symptomer på søvnrelaterte pusteproblemer. Dette øker sjansen for å fange opp risikopasienter for diabetes tidlig, og dermed innlede behandling i form av livsstilsendringer eller medisinering.

Les også: Søvnmangel kan gjøre kvinner i helsevesenet hjertesyke

Leave a reply