Lena Leder ved Universitetet i Oslo disputerer i dag for sin doktorgrad. I tre studier har hun vist gunstige effekter av å følge et kosthold som er i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger.

Senket kolesterolet med enkle grep

I to av artiklene ser Leder og kollegene på effekten av å bytte ut noen av våre vanligste kilder til mettet fett med tilsvarende produkter med flerumettede fettsyrer. Etter åtte uker var nivåene av det skadelige LDL-kolesterolet 11 % lavere blant deltakerne som byttet det mettede fettet. Ifølge forskerne tilsvarer det en redusert risiko for hjerte- og karsykdom på 27 %.

100 friske personer mellom 25 og 70 år fullførte studien, som varte i ti uker. Alle hadde moderat forhøyede kolesterolverdier i utgangspunktet, og de ble tilfeldig fordelt til de to gruppene. Den andre artikkelen viser at også genuttrykkene for flere gener involvert i fettstoffomsetning ble endret av å bytte til mer flerumettet fett, noe som kan bidra til å forklare mekanismene.

(saken fortsetter)

LES MER:

Byttet ut mettet fett og reduserte kolesterolet

Sammenlignet med dagens gjennomsnittskosthold

Den siste artikkelen i doktorgraden baserer seg på 89 personer med metabolsk syndrom, som medfører høy risiko for hjerte- og karsykdom. Deltakerne var tilfeldig fordelt til to grupper, og i mellom 18 og 24 uker fulgte den ene gruppa et kosthold basert på de anbefalte retningslinjene fra helsemyndighetene i de nordiske landene. Den andre gruppa spiste like mange kalorier totalt sett, men fulgte et kosthold som samsvarer med det gjennomsnittlige kostholdet til folk som bor i Norden. Forskerne viste at uttrykket for flere gener som er koblet til betennelse, omsetning av fettstoffer, insulinfølsomhet og åreforkalkning ble endret på en gunstig måte hos deltakerne som spiste etter helsemyndighetenes anbefalinger.

– Våre funn viser at gener som er involvert i betennelse og fettstoffomsetning nedreguleres ved en glukosebelastning for personer med høy risiko for metabolske sykdommer som følger de sunne kostholdsanbefalingene fra myndighetene i de nordiske landene, sa Leder da studien ble omtalt på Hjertebloggen i 2016.

LES MER:

Sunt kosthold påvirker betennelsesgener ved metabolsk syndrom

Leave a reply