Hudsykdommen psoriasis rammer opptil 2 % av alle nordmenn. Sykdommen skyldes en betennelsestilstand, og kan gi utslett over store deler av kroppen. Betennelse er også en av de grunnleggende mekanismene bak åreforkalkning, og flere studier indikerer at det både er en sammenheng mellom psoriasis og åreforkalkning og at de to tilstandene kan skyldes felles betennelsesfaktorer.

Ved hjelp av ultralyd undersøkte forskere i Oslo halspulsårene til 62 pasienter med psoriasis, og sammenlignet plakkdannelsen med halspulsårene til 31 friske kontrollpersoner. Det viste seg at pasientene oftere hadde plakk, og at den gjennomsnittlige tykkelsen på de to innerste lagene i blodåreveggene (intima media-tykkelsen) var større enn hos kontrollpersonene. Dette gjaldt også etter at forskerne hadde justert analysene for forskjell i blodtrykk og kolesterolprofil mellom de to gruppene.

Både mengden plakk og intima media-tykkelsen forteller noe om risikoen for framtidig hjerneslag og koronarsykdom. Nivåene av ulike betennelsesstoffer (cytokiner) er økt ved psoriasis, og en slik kronisk betennelsestilstand kan ligge til grunn for åreforkalkning hos disse pasientene. Studien konkluderer med at psoriasispasienter har økt risiko for å utvikle åreforkalkning og påfølgende hjerte- og karsykdom.

Abonner på nyhetsbrevet vårt:

Leave a reply