40 millioner mennesker i Europa har røykebein (perifer arteriell sirkulasjonssvikt), og tallet forventes å øke i takt med at andelen eldre i befolkningen stiger. I tilfeller der vanlig behandling med trening og medikamenter ikke har gitt ønsket effekt, kan forsnevringene av de trange blodårene i beina fjernes ved hjelp av endovaskulær behandling. Dette utføres først og fremst som utblokking, hvor et ballongkateter føres inn og sprenger ut plakket. Hos noen settes det også inn en stent. En ny studie på 242 norske pasienter med røykebein tyder på at slik behandling både gjør pasientene i stand til å gå lenger og øker blodgjennomstrømningen i beina.
Studien inkluderte pasienter som fikk sin første endovaskulære behandling mellom 2010 og 2013. Før inngrepet klarte pasientene bare å gå gjennomsnittlig 160 meter på tredemølle før smertene ble uutholdelige. Tre måneder senere klarte de 410 meter, og mer enn seks av ti pasienter klarte å gjennomføre hele den maksimalt ti minutter lange testen. Den såkalte ankel-arm-indeksen var også økt tre måneder etter behandlingen. Dette er forholdet mellom blodtrykk i leggen og arma, og resulatene viser dermed at inngrepet bedret blodflyten gjennom beina. Både forbedringen i ankel-arm-indeks og gangdistanse vedvarte det neste året.
Forskerne gjennomførte studien på bakgrunn av at mål som dødelighet, amputasjoner og senere behov for nye inngrep ikke kan fortelle så mye om hvor effektivt endovaskulær behandling er for pasienter med røykebein og lav risiko for disse utfallsmålene. De kunne konkludere med at mål på blodgjennomstrømning og fysisk kapasitet er viktige ekstra utfallsmål som forbedrer seg etter utblokking av trange og symptomgivende blodårer i beina.
Leave a reply