Perifer karsykdom innebærer åreforkalkning av blodårer i beina, og den reduserte blodtilførselen fører til smerter og potensielt sår som ikke gror. Hvert år må omlag 150 000 pasienter rundt omkring i verden amputere en kroppsdel som følge av perifer karsykdom. Det er begrensede behandlingsmuligheter for sykdommen, og doktorgradsprosjektet til Øyvind Heiberg Sundby undersøker effekten av et nyutviklet apparat som kan øke blodsirkulasjonen i beina. Nå har han publisert den første studien, basert på resultater fra unge og friske forsøkspersoner.

– Deltakerne hadde det ene beinet i et slags vakuumkammer formet som en støvel. Trykket i apparatet ble midlertidig senket i korte perioder av gangen, noe som viste seg å øke blodsirkulasjonen til beinet, sier Sundby.

Økte blodflyt til huden

25 frivillige bidro i forsøket. Alle deltok i tre ulike eksperimenter hvor trykket i støvelen ble midlertidig senket til 40 mmHg lavere enn det atmosfæriske trykket. Undertrykket varte i henholdsvis 30, 15 og 10 sekunder i de tre forsøkene, avløst av omtrent like lange pauser med normalt trykk. Hvert forsøk pågikk i til sammen to minutter.

Alle de tre protokollene førte til økt blodstrøm gjennom arteriene i beinet og økt blodflyt til huden i foten, sammenlignet med kontinuerlig normalt trykk i to minutter. Da deltakerne ble utsatt for konstant undertrykk i to minutter, ble derimot blodgjennomstrømningen redusert og temperaturen i huden sank.

– Vi skal være forsiktige med å overføre resultatene fra studien til pasientgrupper, men det kan tenkes at den økte blodsirkulasjonen etter korte episoder med subatmosfærisk trykk har klinisk betydning for pasienter med perifer karsykdom. Dette undersøker vi nå i andre studier, sier Sundby.

Verken blodtrykket eller pulsen til deltakerne endret seg nevneverdig under forsøkene, og ingen av dem rapporterte at det fikk smerter eller ubehag av eksperimentene. Vakuumstøvelen er utviklet av Otivio AS, og baserer seg altså på undertrykk som slås av og på hele tida. Apparatet kan for eksempel brukes mens man sitter i en stol hjemme eller er passasjer i en bil, men også på sykehuset.

– Det blir som en sugepumpe, der vi suger blod ned i benet, enkelt og greit, har Iacob Mathiesen, som er forskningsdirektør i Otivio, uttalt til DN.no.

Leave a reply