Torsdag 18. oktober disputerer Marina Sokolova for sin doktorgrad ved Universitetet i Oslo.


DE VIKTIGSTE RESULTATENE:

  1. Palmitinsyre trigger betennelse i celler som gjør hjertet stivere.
  2. Mus uten NLP3 unnslipper diabetes forårsaket av oksidativt stress.
  3. Ved å hemme NLRP3 reduseres fedmerelaterte endringer i strukturen og funksjonen til hjertet.

KORT OPPSUMMERING:

(1) Den mettede fettsyren palmitinsyre bidrar til at fibroblaster i hjertet både eldes raskere og setter i gang betennelsesprosesser. Fibroblaster er involvert i bindevevsproduksjon som gjør hjertet større og stivere, såkalt fibrose. Forskerne benyttet fibroblaster fra musehjerter i eksperimentene sine, og viste at celler eksponert for palmitat førte til produksjon av betennelsesstoffene TNF, interleukin-6 og CXCL2. I tillegg viste forskerne økt betennelse via aktivering av NLRP3-inflammasomet. Palmitat aktiverte ikke NLRP3-inflammasomet alene, men førte til slik aktivering i celler som også var stimulert med giftstoffet lipopolysakkarid.

Palmitinsyre finnes blant annet i palmeolje, smør, kjøtt og melk, og opptrer som palmitat i kroppen når den ikke er lagret i fettvev. Personer med både fedme og diabetes 2 har økte nivåer av palmitat i blodet.

Hjertebloggen omtalte denne studien i en egen sak i 2017:

Palmitinsyre trigger betennelse i celler som gjør hjertet stivere

(2) Å hemme NLRP3-inflammasomer kan beskytte betaceller og potensielt motvirke diabetes, ifølge en annen av Sokolovas studier. Inflammasomer overvåker cellene og fører til at betennelsesstoffer sendes ut når vi utsettes for oksidativt stress. Betennelsesstoffene som sendes ut ødelegger De langerhanske øyer som utsonderer insulin fra bukspyttekjertelen. Studien viser at mus som mangler NLRP3 opprettholder funksjonen til De langerhanske øyer bedre under oksidativt stress, og disse musene unnslipper diabetes i større grad enn mus som har inflammasomet intakt.

 (3) Fedme kan gjøre at hjertet blir stivere og svekkes. I en tredje artikkel i doktorgradsarbeidet viser Sokolova og medarbeidere at hemming av NLRP3-inflammasomet fører til markert reduserte fedme-relaterte svekkelser av hjertefunksjonen og 17endringer i hjertets struktur.

Leave a reply