Statiner er trygge og svært effektive medisiner for å senke produksjonen av kolesterol og dermed redusere risikoen for åreforkalkning og hjerte- og karsykdom. En del av de som bruker statiner får imidlertid muskelverk eller betennelsesreaksjoner i musklene. Nå tror forskere i Tromsø de kan ha gjennomført første skritt på veien i prosessen med å oppdage en ny type kolesterolsenkende legemidler uten de samme bivirkningene: BCD-dekstraner.

Les også: Kolesterolsenkende skader muskler, men hvordan?

Beta-syklodekstrin (BCD) er et karbohydrat satt sammen av sju glukosemolekyler, og har egenskaper som gjør det svært lite vannløselig. Når BCD kobles sammen med det store karbohydratet dekstran, danner det imidlertid BCD-dekstran, som nylig har vist seg å være svært effektivt for å løse opp hydrokortison og andre medikamenter som opprinnelig er veldig lite løselige i vann. Hydrokortison ligner strukturelt på kolesterol, og det er en nylig publisert internasjonal studie ledet fra Drug Transport and Delivery-forskningsgruppa ved universitetet i Tromsø som viser lovende effekter av eksperimenter med BCD-dekstran på menneskelige blodceller.

Den viktigste egenskapen til kolesterol i kroppen er å stabilisere cellemembraner. I eksperimentene var BCD-dekstran ikke bare effektivt for å løse opp kolesterol, men også for å trekke kolesterol ut av cellemembraner ved normal kroppstemperatur. Et lignende stoff som heter MBCD gjør også dette meget effektivt, men kan ikke brukes medisinsk på grunn av at prosessen ødelegger røde blodceller. Denne studien viste at BCD-dekstran bare var en fjerdedel så toksisk som MBCD, på tross av at deponeringen av kolesterol var vel så god. Videre eksperimenter indikerte at det skyldes at BCD-dekstran hovedsakelig deponerte standard kolesterol fra cellemembranen, mens MBCD deponerte en langt høyere andel kolesterylestere.

Forskerne håper funnene kan være de første på veien mot en effektiv medisin som senker kolesterolet ved å fjerne det fra cellemembraner. Videre studier må fokusere på å se om effekten er den samme i celler inne i levende organismer, og å evaluere toksisiteten til BCD-dekstran nærmere.

2 Comments

 1. Gudmund Jensen

  Jeg sliter med for høyt arvelig kolesterol. Vil derfor være med på å utprøve medisinen. Måtte slutte med Statiner på grunn av bivirkninger. Er nå uten medisiner og skal til sjekk den 18.02
  Telefon 91871501

  • Anders

   Hei Gudmund og takk for din kommentar.

   Denne studien er bare første skritt på veien, og det trengs en god del mer forskning før en slik ny medisin eventuelt etter hvert blir klar for å prøves ut i studier på mennesker.

   Vennlig hilsen
   Anders, UNIKARD


Leave a reply