– I 1991 trodde man alt som ikke var muskelceller var uinteressant, men mange av de faktorene man har utenom muskelcellene i hjertet er kjempeviktige for å regulere stivheten i hjertemuskulaturen. Det man den gang trodde bare var bindevev som ikke hadde annen funksjon enn å binde hjertet sammen, spiller faktisk en viktig rolle i det som kalles remodellering av hjertet.

Overlege og professor Theis Tønnessen ved Institutt for eksperimentell medisinsk forskning er månedens forsker på hjemmesidene til Helse Sør-Øst. Tønnessen forsker på remodellering av venstre hjertekammer som følge av trykkoverbelastning. Slik remodellering er et skritt på veien mot hjertesvikt.

– Det er litt som med kreftforskning, da man for 30 år siden trodde kreftgåten skulle være løst i løpet av 10 år. Men poenget er at trang hjerteklaff ikke er én sykdom, men veldig mange faktorer som spiller sammen. Det viktigste for meg som hjertekirurg er å behandle den tilgrunnliggende årsaken, sier Tønnessen i portrettintervjuet.

LES MER: Hjertebloggen har omtalt flere studier i forskningsprosjektene Tønnessen leder, blant annet disse:

Mangel på kollagen VIII øker dødelighet ved høyt trykk i hjertet

Eksperimentell medisin bremset utviklingen av hjertesvikt

 

Leave a reply