Omega-3-fettsyrer fra fet fisk kan senke mengden fett i blodet (triglyseridnivåene) og redusere risikoen for hjerte- og karsykdom. Flere nyere dyrestudier indikerer at også proteinene som finnes i laks og torsk kan ha gunstige effekter. Nå har forskere ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning i Bergen vist at fettfattig sjømat som hvit fisk og kamskjell kan være effektivt for å senke triglyseridnivåene også hos mennesker.

Les også: Lakseprotein kan bremse åreforkalkning
Les også: Bedre blodsukkerkontroll med torskeprotein

De 20 friske personene som fullførte studien spiste etter myndighetenes kostholdsråd de tre siste ukene før den første diettperioden startet. Deretter ble halvparten tilfeldig fordelt til å spise en diett der 60 % av proteininntaket var fra mager sjømat (lunsj og middag basert på torsk, lyr, sei og kamskjell), mens resten spiste 60 % av proteinene fra andre kilder (kylling, biffkjøtt, svin, egg og magre melkeprodukter). Alle middagsmåltidene i ukedagene ble spist på Høgskolen i Bergen, hvor deltakerne også fikk med seg ferdig tilberedt lunsj til hver dag og middag til helgedagene. Samtidig ble deltakerne instruert til å holde seg unna annen fisk og omega-3-tilskudd, alkohol, godteri, kaker, kjeks, fast food og probiotika mens de fulgte dietten, og fikk individuelt tilpassede måltidsplaner for frokost, mellommåltid og kvelds. Dette kostholdet fulgte de i fire uker. Deretter spiste de igjen etter helsemyndighetenes anbefalinger i noen uker før de byttet gruppe og startet på en ny fireukersperiode med den andre av de to intervensjonsdiettene.

Mens triglyseridnivåene økte etter et kosthold uten sjømat, ble nivåene signifikant redusert som følge av sjømat-dietten. Både nivåene av totalkolesterol og det gode HDL-kolesterolet ble redusert som følge av begge diettene, men bare etter den sjømatfri dietten hadde totalkolesterol/HDL-ratioen forverret seg. Forskerne kunne konkludere med at inntak av mager sjømat reduserte trygliseridnivåene hos friske mennesker i så stor grad at det kan ha en beskyttende effekt mot framtidig hjerte- og karsykdom, og i tillegg forhindret sjømaten at kolesterolprofilen forverret seg. Ettersom inntaket av omega-3-fettsyrer og andre næringsstoffer var likt i begge de to gruppene, mener forskerne det er sannsynlig at det var proteinene i den magre sjømaten som utgjorde forskjellen.

Leave a reply