Væskeretensjon (ansamling av væske) er tegn på forverring av tilstanden for pasienter med hjertesvikt, og ultralydundersøkelse av pleurahulene (hulrommet mellom hinnene som omgir lungene) og den nedre hulvenen i brysthulen (vena cava inferior) gir gode mål på den totale væskeansamlingen. Det har vist seg nærmest umulig å gjøre nøyaktige beregninger av slik væskeansamling uten ultralyd, og nye norskutviklede lommeultralydapparater har bedret muligheten for at helsepersonell utenfor spesialiserte laboratorier kan ta i bruk teknologien i større omfang for å hjelpe flere pasienter. Dette gjelder både ved store og små sykehus. Nå har sykepleiere ved hjertesviktpoliklinikken ved Sykehuset i Levanger i Nord-Trøndelag lært å bruke slike små ultralydapparater, og en ny studie viser hvordan dette kan bidra til bedre oppfølging av pasientene.
62 hjertesviktpasienter deltok i studien. De to sykepleierne som undersøkte pasientene hadde erfaring med større ultralydapparater, og gjennomgikk opplæring over en måned med lommeultralydutstyret før studien startet. De undersøkte både pleurahulene og hulvenen for å kartlegge pasientenes væskebalanse, og resultatene ble sammenlignet med resultater fra undersøkelser gjort av kardiologer med større og mye mer kostbart ultralydutstyr.
Undersøkelsene sykepleierne utførte med lommeultralyd tok i gjennomsnitt fem minutter. Resultatene fra alle de ulike undersøkelsene samsvarte svært godt med resultatene kardiologene fikk med mer avansert utstyr. Forskerne mener derfor at lommeultralyd kan bidra til bedre oppfølging av hjertesviktpasienter, og de foreslår at slike enkle og raske undersøkelser blir gjennomført hver gang pasientene er innom poliklinikken. Dette vil kunne bety mer nøyaktig diagnostikk, og dermed kan man forvente at behandlingen bedres.
NTNU har nylig utviklet programmer som skal gjøre det enklere for ikke-eksperter å benytte slikt lommeultralydutstyr. Apparatet har tidligere vist seg å forbedre diagnostikk hos akuttinnlagte pasienter, og forsker Bjørn Olav Haugen ved NTNU forteller mer om potensialet for utstyret i videoen under.
Leave a reply