– Én pasient opplevde at fotsåret grodde helt, mens fotsårene hos de tre andre også ble betydelig bedre i løpet av åtte uker, sier førsteforfatter Øyvind Heiberg Sundby.

Apparatet det er snakk om er et slags vakuumkammer formet som en støvel, og studien er utført på fire pasienter med svært nedsatt blodsirkulasjon i beina og omfattende fotsår. Trykket i apparatet ble midlertidig senket i ti sekunder av gangen, avløst av pauser på sju sekunder med normalt trykk. Etter åtte uker med to timer daglig behandling med det rammede beinet plassert i støvelen, var altså fotsåret helt borte hos én og tilnærmet borte hos de tre øvrige pasientene.

– Alle hadde fått standardbehandling på lokalsykehuset i mellom fem og 18 måneder før de ble med i studien. Vi anser det som svært lite sannsynlig at alle disse sårene ble leget spontant i løpet av de åtte ukene, sier Sundby, som likevel understreker at studien baserer seg på få pasienter og ikke inneholder ei kontrollgruppe som fikk placebobehandling.

Økte gangdistansen

I artikkelen beskriver forskerne blant annet en 63-åring med røykebein og så alvorlig fotsår at amputasjon var nært forestående. Etter de åtte ukene var ikke amputasjon lenger aktuelt. 63-åringen kunne tidligere bare gå 100 meter før smertene ble uutholdelige, men rapporterte både økt gangdistanse og bedre livskvalitet etter behandlingen med undertrykk.

Vakuumstøvelen er utviklet av Otivio AS, og baserer seg altså på undertrykk som slås av og på hele tida. Apparatet kan for eksempel brukes mens man sitter i en stol hjemme eller er passasjer i en bil, men også på sykehuset.

– Det blir som en sugepumpe, der vi suger blod ned i benet, enkelt og greit, har Iacob Mathiesen, som er forskningsdirektør i Otivio, uttalt til DN.no.

LES OGSÅ: 

Øker blodsirkulasjonen i beina med nyutviklet vakuumstøvel

Leave a reply