I dag, torsdag 3. september, er det klart for demonstrasjon av Vivid E95 på Rikshospitalet. Vivid E95 er en helt ny generasjon ultralydmaskin som gir unike bilder i både 2D og 3D og har grensesprengende nye verktøy for diagnose. Utstyret har blitt virkelighet som en følge av samarbeidet mellom det verdensledende hjerteforskningsmiljøet ved Center for Cardiological Innovation ved Oslo universitetssykehus og ingeniørene ved GE Vingmed Ultrasound i Horten.

Vivid E95 kan brukes for å vise og tallfeste i hvilken grad hjertets sammentrekning skjer på en balansert måte. Disse revolusjonerende egenskapene er et resultat av forskning på risiko for plutselig hjertestans som er gjennomført ved Oslo universitetssykehus.

(saken fortsetter under videoen, som er filmet i oktober 2015)

– Vi oppdaget et helt spesielt mønster i sammentrekningen av hjertemuskelen hos pasienter som hadde overlevd hjertestans. Dette viste seg å stemme hos veldig mange, har professor Thor Edvardsen ved Rikshospitalet uttalt til NRK om den nye metoden. Dette gjør at man kan bruke ultralydmaskinen for å undersøke risikoen også hos pasienter som tidligere ikke har blitt ansett for å være i faresonen.

I tillegg gjør utstyret det lettere å planlegge behandling av pasienter som har alvorlig klaffesykdom.

Center for Cardiological Innovation er et av Forskningrådets sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI-er). En av hensiktene med SFI-ene er å kunne lage kommersielle produkter med utgangspunkt i forskningsresultater, og Vivid E95 er et resultat av nettopp dette. Det nye ultralydutstyret ble også vist fram på den store europeiske hjertekongressen i London denne helga, hvor mer enn 30.000 hjertespesialister deltok.

Les mer og se video om den nye ultralydmaskinen på NRK.no: Ny norsk forskning kan forebygge hjertestans

Leave a reply