Hjerteinfarkt: hjerte- og karsykdommer

Lang QT-tid-syndrom (LQTS) er en medfødt hjertefeil som innebærer at avstanden i tid mellom Q-bølgen og T-bølgen på et elektrokardiokram (EKG) er for lang. Dette forstyrrer det elektriske systemet i hjertet og disponerer for alvorlige hjerterytmeforstyrrelser som i verste fall kan føre til hjertestans. De første symptomene på LQTS er anfall og (nær) besvimelse, og opptrer ofte under fysisk anstrengende aktivitet. LQTS er en kjent årsak til plutselig død blant idrettsutøvere. Lang QT-tid-syndrom forekommer sannsynligvis hos mindre enn én av 3000 personer, og er dermed en forholdsvis sjelden sykdom. LQTS er arvelig og finnes i minst ti ulike varianter. Legemidler som påvirker hjerterytmen kan også forårsake sykdommen.


Artikler om Lang QT-tid-syndrom:

Kan pacemaker redde liv for småbarn med lang QT-tid-syndrom?

Publisert: - Postet i: Hjerteblogg - Merket med emne: ,

Ni norske barn mellom 0 og 3 ½ år har fått bekreftet den sjeldne og alvorlige sykdommen Jervell og Lange-Nielsens syndrom siden 1999. De seks som fikk implantert en pacemaker i hjertets forkammer i alder mellom 0 og 7 ½ år, ved siden av medisinsk behandling med betablokkere, overlevde fram til tiårsalderen uten en eneste ny episode med alvorlige hjerterytmeforstyrrelser.

Les hele artikkelen

Ønsker bedre registrering av hjertestans i idrett

Publisert: - Postet i: Hjerteblogg, Reviews og meta-analyser - Merket med emne: , , , ,

Ei europeisk ekspertgruppe med overlege Erik Ekker Solberg i spissen tar til orde for mer standardisert registrering for å fange opp alle som får hjertestans mens de trener eller konkurrerer. Målet er å bedre kunnskapen om plutselig hjertestans i idretten.

Les hele artikkelen