Åreforkalkning skyldes en kombinasjon av dårlig kolesterolprofil og en kronisk betennelsestilstand som gjør at blodet levrer seg og fester seg til åreveggene som plakk. Å spise fisk er bra for helsa, blant annet fordi det kan senke nivåene av fettstoffer i blodet og hindre betennelse. Det er først og fremst omega-3-fettsyrene i fisken som har fått æren for de helsebringende effektene, men i det siste har det også vært fokus på hydrolysert fiskeprotein. Nå viser en ny studie fra Bergen og Italia at hydrolysert protein fra laks kan motvirke åreforkalkning.

Les også: Bedre blodsukkerkontroll med torskeprotein
Les også: Fisk + omega-3-tilskudd reduserer risikoen for venøs blodpropp

Apolipoproteiner binder seg til kolesterol og andre fettstoffer og danner lipoproteiner som frakter kolesterolet rundt i kroppen. Uten slike proteiner vil prosessen ved åreforkalkning skje raskere, og i studien benyttet forskerne 24 mus som hadde fått slettet genet som koder for apolipoprotein E. Musene ble fordelt på to grupper, som begge ble foret med en fettrik diett for å ytterligere framskynde plakkdannelsen. Forskjellen på diettene var proteinet – kontrollgruppa inntok utelukkende melkeproteinet kasein, mens intervensjonsgruppa byttet ut omtrent en fjerdedel av dette proteinet med hydrolysert lakseprotein.

Da forsøket ble avsluttet etter tolv uker hadde begge gruppene mus lagt på seg like mye, og nivåene av kolesterol og andre fettstoffer i blodet var i all hovedsak like. Likevel hadde gruppa som fikk lakseprotein signifikant mindre plakk på to ulike steder av hovedpulsåren enn kontrollgruppa. Forskerne så videre at genuttrykket for flere stoffer forbundet med betennelse – og nivåene av de samme stoffene i blodplasma – var signifikant lavere i aorta hos musene som hadde spist lakseprotein.

Forskerne kunne konkludere med at fiskeprotein kan redusere plakkdannelse og åreforkalkning, selv uten at kolesterolprofilen blir forbedret. Dermed ligger forklaringen trolig i de reduserte nivåene av betennelsesstoffer. Tidligere studier har vist at høyere doser hydrolysert fiskeprotein også kan ha en kolesterolsenkende effekt, og mye tyder derfor på at protein fra fisk er sunt både for å senke kolesterolet og redusere betennelsen som er forbundet med åreforkalkning og utvikling av hjerte- og karsykdom.

Les også: Kyllingprotein kan senke kolesterolet

Leave a reply