– Resultatene våre tyder på at et høyt inntak av fet fisk ved siden av et ellers normalt kosthold kan påvirke nivåene av triglyserider og det gode HDL-kolesterolet i blodet til unge, normalvektige voksne. Blodsukkeret forandret seg derimot ikke, sier studiens førsteforfatter, klinisk ernæringsfysiolog Ingrid Hagen.

Unge, slanke og friske

Funnene baserer seg på blodprøver fra 38 bergensstudenter som hadde blitt tilfeldig fordelt til tre grupper. Alle studentene var mellom 18 og 35 år og normalvektige, og ingen av dem røykte. De hadde dessuten sunne nivåer av både fettstoffer, sukker og insulin i blodet.

14 av studentene spiste 150 gram laks til middag fem dager i uka i fire uker, 13 spiste 150 gram torsk, og de 11 siste spiste 150 gram kylling. Tilbehøret fikk deltakerne selv velge basert på seks oppskrifter.

– Det var ingen forskjell i valg av tilbehør eller hvordan maten ble tilberedt i de tre gruppene. Deltakerne i de tre gruppene rapporterte dessuten å spise like mange kalorier totalt sett, så den positive effekten hos de som spiste laks kan trolig ikke forklares av slike forskjeller, sier Hagen.

Skyldes ikke vektnedgang

Etter de fire ukene hadde HDL-kolesterolet økt hos deltakerne som spiste 750 gram laks i uka, og endringen var signifikant større enn i begge de to andre gruppene. Nivåene av triglyserider i blodet var også signifikant redusert sammenlignet med hos deltakerne som spiste tilsvarende mengde kylling. Forskerne mener det er sannsynlig at forskjellen skyldes det høye innholdet av omega-3-fettsyrer i laks.

– Det var ingen endring i kroppsvekt i noen av de tre gruppene, noe som gjør funnene spesielt interessante. Bedring i fettstoffprofilen etter inntak av fet fisk har tidligere ofte blitt forklart av at deltakerne også har gått ned i vekt, sier Hagen.

En fettstoffprofil med høyt HDL-kolesterol og lave nivåer av triglyserider er koblet til redusert risiko for hjerte- og karsykdom. Forskerne understreker at alle deltakerne i denne studien hadde sunne kolesterolverdier da studien startet, og at de ikke vet om funnene deres har klinisk betydning. Totalkolesterolet og nivåene av det skadelige LDL-kolesterolet ble ikke påvirket av noen av diettene, og heller ikke nivåene av blodsukker, insulin og en rekke andre markører for diabetesrisiko endret seg forskjellig mellom gruppene.

LES OGSÅ:

Hjertebloggen har omtalt en rekke andre norske studier som indikerer at sjømat er sunt for hjertet. Les noen av dem her:

Fiskespisere har sjeldnere metabolsk syndrom

Lakseprotein kan bremse åreforkalkning

Fisk + omega-3-tilskudd = mindre venøs blodpropp

Bedre blodsukkerkontroll med torskeprotein

2 Comments

 1. Anna Karlsson

  Hei,
  Hvor kan man laste ned studiet det refereres til over?
  Takk på forhånd.

  • Anders

   Hei Anna og takk for interessen.

   Det lenkes til tidsskriftartikkelen i «Referanser» rett under dette kommentarfeltet.

   Vennlig hilsen
   Anders, UNIKARD


Leave a reply