En overveldende mengde forskning viser hvor sunt det er å spise sjømat, og positive helseeffekter er forbundet med både omega-3-fettsyrene og proteininnholdet. Omega-3-fettsyrene er mest studert, og kan blant annet forebygge hjerte- og karsykdom ved å senke nivåene av triglyserider (blodfett), redusere aktiveringen av blodplater som kan føre til blodpropp, senke blodtrykket, beskytte mot hjerteflimmer, og potensielt redusere betennelsestilstander relatert til åreforkalkning. Nyere dyrestudier viser dessuten at marine proteiner og peptider kan bremse vektøkning og magefedme og senke kolesterolet, i tillegg til at de kan ha antioksidant-egenskaper. Krill er rikt på både protein og omega-3, og nå har forskere ved Universitetet i Bergen (Lipidgruppen ved Klinisk institutt 2) publisert en artikkel som indikerer at et nytt kosttilskudd bestående av protein og fettsyrer fra krill kan være gunstig på flere måter.

Les også: Fisk + omega-3-tilskudd = mindre venøs blodpropp
Les også:
Omega-3-fettsyrer kan hindre insulinresistens i hjertet
Les også: 
Lakseprotein kan bremse åreforkalkning
Les også: Bedre blodsukkerkontroll med torskeprotein

Studien er den første som undersøker effekten av akkurat dette kosttilskuddet, som er framstilt ved hydrolyse av fersk krill og består av 46 % fett og 46 % protein. Fire grupper av seks rotter fikk fire forskjellige dietter, hvor smult og melkeprotein var delvis erstattet med henholdsvis 3, 6 og 11 % krilltilskudd i tre av diettene. Rottene hadde fri tilgang til mat i fire uker, og etter denne perioden hadde alle gruppene gått like mye opp i vekt, også i fettvekt.

Rottegruppa som hadde høyest innhold av krill i kosten hadde imidlertid signifikant lavere nivåer av både totalkolesterol og triglyserider enn kontrollgruppa. Den totale antioksidative kapasiteten var også signifikant økt i denne rottegruppa. Dessuten var nivåene av betennelsesstoffet interleukin-2 signifikant redusert, og det var ikke-signifikante tendenser til det samme for en rekke andre slike stoffer. Forskerne sammenlignet også fettsyresammensetningen hos rottene som hadde spist henholdsvis kontroll- og 11 %-dietten, og oppdaget blant annet forbedret omega-3/omega-6-ratio i 11 %-gruppa, i tillegg til reduserte nivåer av transfett. Effekten på HDL-kolesterol, insulin og blodsukker var ikke forskjellig for noen av diettene, mens nivåene av LDL-kolesterol var marginalt økt i 6 %-gruppa.

Forskerne kunne oppsummere med at krilltilskuddet har potensial til å senke blodfettet, og funnene indikerer at dette skjer gjennom redusert produksjon av fettsyrer i leveren (lipogenese). Tilskuddet senket også kolesterolnivåene, men studien kunne ikke avdekke mekanismene bak denne reduksjonen. De antioksidative og betennelsesdempende effektene av krilltilskuddet kan muligens tilskrives innholdet av astaxanthin i krill, og kan potensielt bidra til å bremse åreforkalkning.

Leave a reply