Diabetes type 2 er forbundet med diastolisk dysfunksjon, en tilstand der venstre hjertekammer ikke fylles tilstrekkelig på grunn av stivhet i hjertet. Inntil 400.000 nordmenn har type 2-diabetes, og selv om mange ikke merker symptomer har omtrent halvparten diastolisk dysfunksjon. Etter hvert kan den nedsatte funksjonen resultere i hjertesvikt.
Pasienter med diabetes oppfordres til å trene i minst 30 minutter hver dag på moderat intensitet, men tidligere studier har indikert at slik trening ikke er nok til å forbedre hjertefunksjonen. I sitt doktorgradsprosjekt for CERG ved NTNU i Trondheim har Siri Marte Hollekim-Strand og kolleger undersøkt om høyintensiv trening i form av 4×4-intervaller tre dager i uka er mer effektivt for å reversere diastolisk dysfunksjon i denne pasientgruppa.
– Så frisk at jeg ikke kunne blitt med
En av deltakerne i studien var Kjell Oddvar Heggvoll. Han fikk påvist diabetes type 2 under en rutinekontroll hos legen, og meldte seg på studien. Heggvoll ble trukket ut til å delta i intervalltreningsgruppa, og resultatene etter 12 uker forbløffet både ham selv og legen hans.
– Legen trodde nesten ikke det var mulig. Etter 12 uker var den diastoliske dysfunksjonen så redusert at jeg fikk beskjed om at jeg ikke kunne ha deltatt dersom jeg hadde vært like frisk da studien startet, sier Heggvoll til UNIKARD-bloggen.
Les mer om 4×4-intervaller på hjemmesidene til CERG.
Bedre effekt av intervalltrening
Det ble brukt ultralydteknologi for å måle hjertefunksjonen til deltakerne i studien. Hollekim-Strand bekrefter at 4×4-intervaller viste seg å være mest effektivt for hjertet til deltakerne.
– Dobbelt så mange fikk effekt på hjertefunksjonen med høyintensitetstrening sammenlignet med moderat intensitet, sier hun.
Studien viste at den diastoliske dysfunksjonen ble redusert vesentlig mer med intervalltrening enn moderat trening, samtidig som det bare var intervalltrening som forbedret hjertets evne til å trekke seg sammen (den systoliske hjertefunksjonen). 4×4-intervallene gav også større forbedringer i oksygenopptak enn moderat trening, og bare deltakerne i 4×4-gruppa reduserte langtidsblodsukkeret og BMI-en sin signifikant.
(saken fortsetter)
4×4-intervaller reverserer nedsatt hjertefunksjon hos pasienter med diabetes http://t.co/Yj7H4M17jy @CERG_ntnu @NTNUmedicine @SiriMHollekim
— Charlotte B. Ingul (@UNIKARDingul) October 21, 2014
Ja, ikke sant, @Mads_Kaggestad. Andpusten iblant er godt for hjertet! #type2diabetes @UNIKARDingul @NTNUmedicine @CERG_ntnu @diabetes_no
— Siri Marte Hollekim (@SiriMHollekim) October 22, 2014
Tidseffektivt og motiverende
De gode resultatene ble oppnådd til tross for at intervallgruppa brukte halvannen time mindre tid på trening hver uke enn deltakerne som trente moderat.
– Vår forskning understøtter at type 2-diabetikere må holde seg i form for å holde hjertet sitt ved like, sier Hollekim-Strand til UNIKARD-bloggen.
For Kjell Oddvar Heggvoll gir resultatene ekstra motivasjon til å opprettholde treninga.
– Jeg merker det best på at hverdagen føles enklere. Selv om det kanskje ikke blir tre dager i uka lenger, prøver jeg å holde treninga ved like, og da er det 4×4-intervaller som gjelder, sier 52-åringen.
Les også: 4×4-intervaller er trygt for pasienter med hjertestarter
Leave a reply