Kolesterol: Hjerte- og karsykdommer

Insulinresistens innebærer at sukker fra blodet ikke tas opp av kroppens celler fordi vevene ignorerer signalene fra det blodsukkerregulerende hormonet insulin. Insulin skilles ut som respons på blodsukkerstigning etter et måltid, og har blant annet som oppgave å stimulere muskler, lever og fettvev til å ta opp glukose fra blodet. Insulinresistens utvikles som et resultat av fysisk inaktivitet og et usunt kosthold som gir overproduksjon av insulin og over tid fører til at kroppen slutter å reagere på hormonet. Resultatet av insulinresistens er kronisk høyt blodsukker og på sikt type 2-diabetes. Insulinresistens er også tett knyttet til magefedme, ugunstig kolesterolprofil og høyt blodtrykk, mens trening, sunn mat og vektreduksjon kan bidra til at insulinfølsomheten øker igjen.


Artikler om Insulinresistens:

Senket hjerterisiko etter 12 uker med minimalt bearbeidet mat

Publisert: - Postet i: Hjerteblogg - Merket med emne: , , , , , ,

Både en karbohydratbasert og en svært fettrik diett basert på lite bearbeidede matvarer reduserte magefedme, blodtrykk og andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom hos overvektige menn. Det var bare små forskjeller på effekten av de to diettene.

Les hele artikkelen

Flere hjerteinfarktpasienter enn før får hjertesvikt på sykehuset (uke 10)

Publisert: - Postet i: 2017 highlights, Hjerteblogg - Merket med emne: , , , , , , , , , ,

Hele ti norske studier omtales i ukas sak om den aller nyeste norske hjerte- og karforskningen. NTNU er representert med fire studier om trening, mens en studie basert på Tromsøundersøkelsen kobler mager fisk til bedre framtidig hjertehelse. Fra Bergen kommer én studie som forbinder svangerskapsforgiftning med framtidig akutt hjerteinfarkt, og én som viser at flere unge infarktpasienter enn før får hjertesvikt kort tid etter infarktet.

Les hele artikkelen