Kolesterol: Hjerte- og karsykdommer

Insulinresistens innebærer at sukker fra blodet ikke tas opp av kroppens celler fordi vevene ignorerer signalene fra det blodsukkerregulerende hormonet insulin. Insulin skilles ut som respons på blodsukkerstigning etter et måltid, og har blant annet som oppgave å stimulere muskler, lever og fettvev til å ta opp glukose fra blodet. Insulinresistens utvikles som et resultat av fysisk inaktivitet og et usunt kosthold som gir overproduksjon av insulin og over tid fører til at kroppen slutter å reagere på hormonet. Resultatet av insulinresistens er kronisk høyt blodsukker og på sikt type 2-diabetes. Insulinresistens er også tett knyttet til magefedme, ugunstig kolesterolprofil og høyt blodtrykk, mens trening, sunn mat og vektreduksjon kan bidra til at insulinfølsomheten øker igjen.


Artikler om Insulinresistens:

Flere hjerteinfarktpasienter enn før får hjertesvikt på sykehuset (uke 10)

Publisert: - Postet i: 2017 highlights, Hjerteblogg - Merket med emne: , , , , , , , , , ,

Hele ti norske studier omtales i ukas sak om den aller nyeste norske hjerte- og karforskningen. NTNU er representert med fire studier om trening, mens en studie basert på Tromsøundersøkelsen kobler mager fisk til bedre framtidig hjertehelse. Fra Bergen kommer én studie som forbinder svangerskapsforgiftning med framtidig akutt hjerteinfarkt, og én som viser at flere unge infarktpasienter enn før får hjertesvikt kort tid etter infarktet.

Les hele artikkelen

Unge menn med diabetes i familien har dårligere risikoprofil for hjertesykdom

Publisert: - Postet i: Hjerteblogg - Merket med emne: , ,

Insulinfølsomheten var den samme hos 20 år gamle menn med og uten diabetes i familien, men gruppa med diabetes i familien hadde en mer ugunstig kolesterolprofil og høyere BMI. 18 år senere var også insulinfølsomheten redusert sammenlignet med resten av mennene, noe som øker risikoen for å utvikle diabetes.

Les hele artikkelen