Nyopererte hjertepasienter oppfordres til fysisk aktivitet allerede neste dag, til tross for at det føles ekstra tungt og hjertefunksjonen er svekket etter operasjonen. En ny studie har sett på hvordan koronar-bypass med bruk av hjerte-lunge-maskin påvirket hjertefunksjonen til 14 angina-pasienter under trening morgenen etter operasjonen.

Pasientene syklet i til sammen ti minutter med en tråkkfrekvens på 50–60 per minutt – den første halvdelen med en intensitet på 10 watt, før motstanden ble økt til 30 watt de siste fem minuttene. Forskerne undersøkte hjertefunksjonen med hjerteultralyd, og sammenlignet resultatene med en tilsvarende sykkeltest pasientene gjorde like før operasjonen.

Pasientene opplevde testen på begge intensitetsnivåene mer anstrengende morgenen etter operasjonen enn dagen før. Ultralydmålingene viste at den diastoliske hjertefunksjonen – fyllingen av blod i hjertet i hvilefasen – var redusert sammenlignet med før operasjonen. Mengden blod som pumpes ut ved hvert hjerteslag var også redusert, og ettersom pumpefunksjonen (den systoliske funksjonen) ikke var signifikant svekket antar forskerne at denne reduksjonen i slagvolum skyldes den svekkede diastoliske hjertefunksjonen.

Les også: Blodmangel gir melkesyre under operasjon

Leave a reply