– Det er enorme fordeler av slutte å røyke for pasienter med hjerte- og karsykdom. Motivasjonen til hjertepasienter kan endre seg på noen få minutter. Hvis de sier «ja, jeg er villig til å prøve» bør det være nok til å starte behandlingen.

Ordene tilhører overlege og professor Serena Tonstad ved Oslo universitetssykehus, og stammer fra hennes foredrag under verdens største hjertekongress, som nylig ble arrangert i Roma. Tema: Hvordan motivere hjertepasienter til røykeslutt?

Rask effekt

– Ett år etter at man har stumpa røyken er den økte risikoen for hjerte- og karsykdom halvert, og etter fem til ti år er hele den ekstra risikoen forbundet med røyking borte, sier Tonstad. Dermed har røykeslutt langt raskere effekt for å forebygge hjerte- og karsykdom enn for å forebygge kreft og KOLS.

Å slutte kan imidlertid være vanskelig. Mange blir irritable, sinte og frustrerte, mens andre blir rastløse og sliter med konsentrasjonen. Søvnproblemer, depresjon og angst er heller ikke uvanlig.

– Det er viktig å informere om at disse tingene bare varer i fire uker, forklarte Tonstad tilhørerne på ESC-kongressen.

Like farlig som sykelig overvekt

Økt sult, vektoppgang og gjentatt trang til å røyke er dermed de største utfordringene på lengre sikt når hjertepasienter skal stumpe røyken. En vanlig problemstilling er pasienter som tror det er verre å gå opp i vekt enn å fortsette å røyke.

– Man må gå opp 15 BMI-enheter før risikoen tilsvarer den man får ved å røyke, sier Tonstad. Med andre ord har en normalvektig røyker samme risiko som en ikke-røyker med sykelig fedme. Røykeslutt reduserer også stress, i motsetning til hva mange røykere tror.

Start tvert

Det viktigste budskapet fra Tonstad var viktigheten av å starte behandlingen umiddelbart etter at pasienten har vært behandlet for hjertesykdom. Hun gjorde et poeng av at det ville vært utenkelig å vente med å behandle et hjerteinfarkt til pasienten er motivert for å starte medisinering som skal forebygge ny hjertesykdom. Røykere kan derimot ofte få beskjed om man ikke kan starte behandling før de er motiverte for det. Tonstad mener altså at leger og sykepleiere raskt kan endre motivasjonen til mange hjertepasienter.

– Hjelp pasientene med å finne en grunn til å slutte. La dem vite at det kan være vanskelig, men si at du kan hjelpe dem. Fortell at effekten på kort sikt vil være større enn effekten av alle medisinene de tar, og gjør et poeng av at denne behandlingen bare varer i noen måneder. Et hjerteinfarkt eller PCI-behandling trigger motivasjon, og behandlingen må gjøres tilgjengelig for pasientene umiddelbart.

Effektivt med medikamenter

Et annet tips er å lage spesifikke planer for hva pasientene skal gjøre når de føler røyketrang, og for hvilken belønning de skal gi seg selv når de har nådd et av målene sine. For eksempel gå seg en tur eller ringe en venn. Et veddemål kan også være en effektiv strategi for å klare å slutte å røyke, ifølge Tonstad. Medikamenter har også god effekt for mange.

– 50 % av hjertepasienter klarer å slutte å røyke av seg selv, men for resten er en kombinasjon av støtte og medisinsk behandling det mest effektive. Både nikotinplaster, -tyggis eller lignende og medisinene bupropion og Varenicline kan hjelpe. Alle disse alternativene er både trygge og relativt effektive, og kan startes raskt etter utblokking av trange koronarårer, sier Tonstad.

Leave a reply