Kolesterol: Hjerte- og karsykdommer

Familiær hyperkolesterolemi innebærer arvelig høyt kolesterol på grunn av en genfeil som medfører at reseptorer som normalt fjerner LDL-kolesterol fra blodet ikke virker. Sykdommen overføres dermed gjennom generasjoner, og det er minst 50 % sjanse for å arve tilstanden dersom en av foreldre har den. Ca. 15 000 nordmenn har familiær hyperkolesterolemi. Høyt kolesterol i ung alder medfører tidlig åreforkalkning og høy risiko for hjerte- og karsykdom, og det er viktig at tilstanden oppdages tidlig slik at det kan innledes kolesterolsenkende behandling med statiner.


Artikler om Familiær hyperkolesterolemi:

Unge med arvelig høyt kolesterol når ikke behandlingsmål

Publisert: - Postet i: Doktorgrader, Hjerteblogg - Merket med emne: ,

Barn med familiær hyperkolesterolemi kan trygt bruke kolesterolsenkende statiner og medikamentene reduserer nivåene av det skadelige LDL-kolesterolet effektivt, viser en ny doktorgrad. Likevel er det mange som ikke tar medisinene sine, og mange unge med sykdommen har fortsatt for høye kolesterolnivåer.

Les hele artikkelen


Økte nivåer av betennelsesceller hos barn med arvelig høyt kolesterol

Publisert: - Postet i: Hjerteblogg - Merket med emne: , , ,

Barn med familiær hyperkolesterolemi og lave nivåer av det gode kolesterolet har flere betennelsesdannende hvite blodceller enn friske barn. Det tyder på at slike monocytter aktiveres allerede i den svært tidlige fasen av åreforkalkningsprosessen som på sikt kan føre til hjerte- og karsykdom.

Les hele artikkelen