Bergens Tidende skrev i går om en ny undersøkelse gjort for Røde Kors, som viser at folk flest ønsker å være i stand til å utføre livreddende førstehjelp, men at kun fire av ti vet hva de skal gjøre hvis noen rundt dem plutselig blir alvorlig syk eller skadet.

– Målet vårt er at alle skal kunne og være villige til å yte livreddende førstehjelp om det er nødvendig. Hadde flere våget og kunnet utøve førstehjelp, ville flere liv vært reddet, sier administrerende direktør i Røde Kors Førstehjelp, Fredrik André Aasebø.

Røde Kors Folkehjelp tilbyr blant annet livredningskurs til bedrifter, og gjennomførte 2500 slike kurs i 2016. Forskerne bak en studie som ble omtalt på Hjertebloggen i 2014, hevder at de mange livredningskursene for ulike befolkningsgrupper i Norge kan være en medvirkende årsak til at like mange av de som opplevde hjertestans utenfor sykehus overlevde, sammenlignet med de som ble rammet mens de allerede var innlagt.

– Akutt sykdom og skade oppstår over alt. Derfor er livreddende førstehjelp en kunnskap vi får bruk for også utenfor arbeidsplassen. Det er urovekkende at så mange er usikre på hvordan man skal redde et liv, sier Aasebø.

Video fra Bergens Tidende: Slik utøver du livreddende førstehjelp ved hjertestans

 

LES OGSÅ:

Like mange overlever hjertestans utenfor som på sykehus

 

Leave a reply