Kolesterol: Hjerte- og karsykdommer

Endoteldysfunksjon er svekket funksjon av det innerste laget av blodåreveggen (endotelet), og anses som en nøkkelfaktor i utviklingen av åreforkalkning og koronarsykdom. Det er blodårenes evne til å utvide seg som først og fremst er svekket ved redusert endotelfunksjon. Slik svekket blodårefunksjon kan være et resultat av en rekke tilstander, blant annet høyt blodtrykk, høyt kolesterol og diabetes. Også røyking øker risikoen. Endotelfunksjonen måles ofte ved hjelp av såkalt flow-mediert dilatasjon (FMD), som gir et mål på blodårenes evne til å utvide seg. Trening, røykeslutt, sunnere kosthold og vektreduksjon forbedrer blodårefunksjonen.


Artikler om Endotelfunksjon:


Liten treningsrespons hos hjertepasienter med diabetes

Publisert: - Postet i: Doktorgrader, Hjerteblogg, Senter for klinisk hjerteforskning - Merket med emne: , , , , ,

Trening kan være effektivt på mange områder for pasienter som både har diabetes og mild grad av koronar hjertesykdom, ifølge doktorgraden til Rune Byrkjeland. Hos de med mer alvorlig karsykdom var imidlertid treningseffekten mindre.

Les hele artikkelen

Kvaliteten på fiskeoljen avgjør effekt på kolesterolprofil (uke 22)

Publisert: - Postet i: 2017 highlights, Hjerteblogg - Merket med emne: , , , , , , , ,

Fiskeolje av høy kvalitet gav større effekt på det dårlige kolesterolet enn oksidert fiskeolje. Mens blodtrykket kanskje kan ha betydning for hvem som kommer til å rammes av demens. Til sammen omtaler denne saken åtte studier publisert i den 22. uka av 2017.

Les hele artikkelenKlare sammenhenger mellom hvilepuls og hjerterisiko (uke 16)

Publisert: - Postet i: 2017 highlights, Hjerteblogg - Merket med emne: , , , , , , ,

En stor meta-analyse kobler høyere hvilepuls til høyere risiko for å rammes av hjerte- og karsykdom, kreft og tidlig død. En annen av ukas studier viser at risikoen for medfødt hjertefeil er flerdoblet dersom også eldre søsken er rammet.

Les hele artikkelen