Hjerteinfarkt: hjerte- og karsykdommer

Endokarditt er betennelse i hinnen som kler innsiden av hjertet, endokard. Betennelsen ødelegger endokardiet og skader vevet under. Spesielt hjerteklaffene er utsatt, og endokarditt fører til lekkasje gjennom klaffene og svekker pumpefunksjonen til hjertet. Ubehandlet er endokarditt en dødelig sykdom, men om lag åtte av ti som får behandling overlever.

 

Infeksiøs endokarditt skyldes at bakterier fra blodstrømmen, som oftest streptokokker, slår seg ned på hjerteklaffene, formerer seg og danner utvekster. Infeksiøs endokarditt er i dag en sjelden sykdomstilstand, men risikogrupper inkluderer personer med kunstige hjerteklaffer, klaffesykdom og medfødte hjertefeil, sprøytenarkomane og pasienter med visse revmatiske sykdommer. Personer som tidligere har hatt sykdommen har også økt risiko for å rammes igjen.

 

Ikke-infeksiøs endokarditt opptrer svært sjelden, men kan oppstå hos kreftpasienter og hos pasienter med bindevevssykdommene lupus eller antifosfolipidsyndrom.

 

Blant symptomer på endokarditt er langvarig feber, mangel på matlyst, vektnedgang, frysninger og kvalme. Endokarditt behandles med en intensiv antibiotikakur, men i mange tilfeller er det også behov for en operasjon som erstatter hjerteklaffene som er rammet.


Artikler om Endokarditt: