I dag disputerer Dragana Drobnjak Nes for sin doktorgrad ved Universitetet i Oslo. I en av studiene har hun sett på om blodårer i øyet kan avdekke risikofaktorer for hjerte- og karsykdom og faren for tidlig død.

Blodårer i øyet og hjerte- og karrisiko

Studien, som er omtalt på Hjertebloggen tidligere, viste at røykere har større diameter enn ikke-røykere både i retinas arterier og vener, uavhengig av andre faktorer som kan påvirke sammenhengen. Personer med høye nivåer av det gode HDL-kolesterolet hadde derimot trangere arterier og vener i netthinnen enn personer med lavere nivåer. Høy alder og høyt systolisk blodtrykk var også koblet til mindre diameter, men bare i arteriene.

Resultatene stammer fra ei gruppe deltakere fra Inter99-studien, som inkluderte digitale fotografier av øyebunnen til flere tusen dansker mellom 30 og 60 år. Alle 908 som ble inkludert i denne nye analysen ble valgt ut på bakgrunn av at de hadde høy risiko for hjerte- og karsykdom. Forskerne koblet informasjonen om deltakerne til det danske dødsårsaksregisteret. Risikoen for å dø av hjerte- og karsykdom var imidlertid ikke uavhengig knyttet til diameteren av blodkarene.

LES MER:

Kan blodårer i øyet avsløre hjerte- og karrisiko?

I en annen studie viser forskerne en sammenheng mellom blodkardiameter og sykdom i øyets netthinne, såkalt diabetesretinopati, hos personer med diabetes. Doktorgraden viser videre at egenskapene til synsnerven i svært stor grad er arvelige. Doktorgraden konkluderes med at man kan forebygge øyesykdommer og potensielt hjerte- og karsykdom gjennom å måle diameteren av blodkar i øye og synsnerven i ung alder.

Leave a reply