Påstanden i ingressen ble framsatt i en nyhetssak hos Newsner.no i går. Den israelske studien de refererer til ble publisert for snart to år siden. Den er gjort på mus med åreforkalkning, og sammenligner effekten av ulike ekstrakter basert på dadler, frø fra dadler og granateple. Både dadler og granateple er rike på antioksidanter som kan ha gunstige helseeffekter. Men holder påstandene fra Newsner.no vann?

«Et halvt glass granateplejuice og tre dadler om dagen er med på å beskytte mot hjerte- og karsykdommer, ifølge forskere ved Technion-Israel Institute of Technology.»

Newsner.no

Fra studien: Fire grupper mus med åreforkalkning fikk i seg hver sin ulike type ekstrakt i samme mengde hver dag i tre uker. Ei gruppe fikk daddelfruktekstrakt, ei gruppe fikk daddelfrøekstrakt, ei gruppe fikk granateplejuice, og ei gruppe fikk en ekstrakt som kombinerte både daddelfrukt, daddelfrø og granateple. Hver gruppe ble sammenlignet med ei gruppe mus som fikk placebo-ekstrakt.

Det viste seg at kun gruppa som fikk kombinasjonsekstrakten reduserte kolesterol- og triglyseridnivåene sine. Denne effekten kan være gunstig med tanke på å senke risikoen for hjerte- og karsykdom hos disse spesielt utsatte musene, som altså hadde åreforkalkning i utgangspunktet. Studien kan imidlertid ikke si noe om effekten hos verken friske eller syke mennesker, og langt mindre om den spesifikke effekten av tre dadler og et halvt glass granateplejuice om dagen.

«Forskere i Israel har kommet fram til at dadler sammen med granateplejuice kan beskytte mot åreforkalkning, og dermed også mot hjerteinfarkt og slag.»

Newsner.no

Fra studien: Som nevnt antyder studien at en kombinert ekstrakt av dadler, frø fra dadler og granateple reduserer kolesterolet og triglyseridnivåene hos mus med åreforkalkning. I tillegg viste kombinasjonen gunstige effekter på oksidativt stress, kolesterolinnhold og opptak av det farlige LDL-kolesterolet i makrofager, som er hvite blodceller involvert i åreforkalkningsprosessen. Studien så derimot ikke på nivåene av åreforkalkning spesifikt, og heller ikke på om kombinasjonen reduserte forekomsten av hjerteinfarkt og hjerneslag hos musene.

«Dadlenes kjerner skal helst males og spises, men frukten i seg selv gir også god beskyttelse, ifølge forskerne.»

Newsner.no

Fra studien: Både dadler, frø fra dadler og granateple er gode kilder til sterke antioksidanter. Forskerne viste at daddelfrø inneholdt flere antioksidanter av typen polyfenoler og hadde sterkere kapasitet til å fjerne frie radikaler enn selve daddelfrukten. Også granateplejuice viste seg å ha potente antioksidative egenskaper. Alle disse eksperimentene ble gjort på cellekulturer fra blodårer fra musene.

For øvrig gav ikke daddelfrøekstrakten noen effekt på kolesterolinnholdet i makrofager hos musene med åreforkalkning, mens nivåene ble signifikant redusert hos musene som fikk ekstrakt av daddelfrukt.

Leave a reply