Sen kansellering av operasjoner medfører bortkastet ressursbruk, og er et stort problem i helsetjenesten. Helsemyndighetene har som mål at færre en 5 % av alle planlagte inngrep skal avlyses, men nå viser en ny studie at hele 15 % av all planlagt kateterbasert ablasjonsbehandling for atrieflimmer blir kansellert ved Haukeland universitetssykehus i Bergen.

I løpet av ett år møtte 471 hjerteflimmerpasienter for å få radiofrekvensablasjon ved sykehuset, men 70 av de planlagte prosedyrene ble kansellert. I mer enn halvparten av tilfellene skyldtes det kapasitetsproblemer der inngrepet skulle gjøres, mens det i 20 tilfeller ble ansett å ikke være noen klinisk grunn til å gjennomføre prosedyren. Bare 13 av kanselleringene ble registrert i det elektroniske operasjonssystemet.

Forskerne kunne konkludere med at det er stor forskjell på dagens praksis og myndighetenes mål for avlysning av planlagte inngrep. De foreslår at sykepleiere gjør en evaluering i forkant av hver ablasjonsbehandling for å redusere andelen kanselleringer.

Leave a reply