18 barn som deltar i Helsefremmende Oppvekst-prosjektet HOPP fikk målt så høyt kolesterol at de nå blir undersøkt for familiær hyperkolesterolemi, melder NRK. Familiær hyperkolesterolemi (FH) er den vanligste arvelige sykdommen i verden, men mange vet ikke at de har den. Uten behandling får personer med arvelig høyt kolesterol hjerte- og karsykdom i ung alder.

– Det er en tilstand som det er veldig viktig at man følger opp. Det kan redusere livslengden med mellom 15 og 20 år. Vi har bedt om at de skal ta en ekstra sjekk hos legen. For dem som har det, hjelper det ikke bare å spise sunt og å være fysisk aktive. De må også ha medisiner, sier professor ved Høyskolen Kristiania, Per Morten Fredriksen, til NRK.

Barna går i 2. til 7. klasse. I tillegg til de 18 som bør følges opp, har 80 andre barn så høyt kolesterol at professoren anser det som en risikofaktor for framtidig hjerte- og karsykdom.

– Når man begynner å få gjentetting av årer, så tror man kanskje at det er en sykdom som rammer eldre, men det starter faktisk i barndommen, sier Fredriksen.

DU FINNER MANGE SAKER OM FAMILIÆR HYPERKOLESTEROLEMI PÅ HJERTEBLOGGEN, BLANT ANNET DISSE:

Redusert kolesterol etter kostholdsrådgivning for barn med arvelig høyt kolesterol

Nesten alle med arvelig høyt kolesterol har hjerte- og karsykdom når de dør

Økt hjerte- og kardød med arvelig høyt kolesterol

Registrerer ikke arvelig høyt kolesterol hos hjertepasienter

 

Leave a reply