Dagbladet skriver i dag (2. mai 2015) om sykdommen arytmogen høyre ventrikkel kardiomyopati (ARVC), som er en av de vanligste årsakene til plutselig hjertedød blant idrettsutøvere. Bakgrunnen for artikkelen er en studie UNIKARD tidligere har omtalt, som viser at hardtrening svekker hjertet til personer som har eller er disponert for den arvelige hjertemuskelsykdommen. Nå har vi snakket med forskerne bak studien, som kan fortelle at folk flest ikke har noen grunn til å være bekymret.

– De som vet at de har ARVC eller genfeilen for sykdommen bør være forsiktige med trening. De som har sykdommen i familien kan teste om de selv har genfeilen. For alle andre er det bedre å trene enn å la være, sier overlege Kristina H. Haugaa ved Rikshospitalet.

Samlet sett viser funnene fra studien at mer enn fire timer intensiv fysisk aktivitet hver uke over flere år framskynder og forverrer progresjonen av ARVC. Dermed omfattes ikke bare idrettsutøvere, men også mange aktive mosjonister som har genfeilen som gir sykdommen.

– Symptomene man bør se etter er unormal hjertebank under fysisk aktivitet, hjerterytmeforstyrrelser som kan føre til tap av bevisstheten, og uavklart hjertesvikt med symptomer som tungpust, sier førsteforfatter Jørg Saberniak til UNIKARD.

Se hele intervjuet med de to forskerne i videovinduet øverst i saken.

Leave a reply